Ioana Marchidan

Coregrafă și dansatoare

PERFORMANCE

Eu am o credință sinceră, chiar în condițiile în care există încă un hău în viața noastră și multă nesiguranță, că dansul va rezista și că acesta poate să schimbe oamenii.

Ioana Marchidan – performance

90/69/90, coregrafia şi interpretarea – Ioana Marchidan, muzica de Alex Suciu
Înregistrare realizată la CREART / Teatrelli – noiembrie 2021
Concept video: Virgil Oprina

PREZENTARE

După colaborări cu diverse teatre, am realizat împreună cu Arcadie Rusu că trebuie să mergem mai departe, să găsim ceva pentru noi, o sală unde să ne putem antrena. Și așa a apărut, de undeva, ca un dar de la Univers, Linotip Centru Independent Coregrafic. „Corabia”, noi așa îi zicem, „corabia” noastră are deja cinci ani.

Ioana Marchidan se prezintă

Înregistrare realizată în noiembrie 2021

SCURTĂ BIOGRAFIE

Ioana Marchidan

Coregrafă și dansatoare

(n. 1982, București)

Ioana lucrează de mai bine de 15 ani cu coregrafi locali, internaționali și cu regizori de teatru. A urmat Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”. Ca dansator profesionist, și-a început cariera la Opera Națională București. Mai târziu, a devenit unul dintre dansatorii companiei de dans Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company.

A colaborat cu subsTANZ/Massimo Gerardi și Tangaj Collective. A dansat în spectacole create de Ioana Macarie, Chris Simion, Radu Afrim, Dragos Galgoțiu și a participat la festivaluri internaționale ca Aerowaves – The Place (Marea Britanie), Keochang International Festival of Theatre (Coreea de Sud), Cairo Experimental Theatre Festival (Egipt), Aichi Worldwide Exhibition (Japonia), Festivalul Francofon (Australia, Iordania, Italia, Portugalia), Festival d’Avignon (Franța). În 2013, a fost unul dintre performerii Venice Biennale, în „An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale” de Alexandra Pirici & Manuel Pelmuș.

Mai târziu, Ioana a început să-și creeze coregrafiile proprii în “2 femei contemporane”, „Reverse Discourse” (proiect care face parte din programul E-MOTIONAL Residency at Forum Dança Lisbon) și “Stabat Mater” (care a obținut Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional Undercloud, România). Din 2016 este președintele Asociației Dance Spot și director artistic al Linotip – Centru Independent Coregrafic.

Discursul pe care Ioana îl caută în creațiile personale este acela de a se provoca pe ea cu problemele care o înconjoară zi de zi. Vorbește despre feminism și despre influența educației în felul în care o femeie este percepută în societate.

GALERIE DE IMAGINI