Cornelius Zirbo

Violoncelist

PERFORMANCE

În timpul pandemiei, m-am confruntat cu o situație foarte dificilă ajungând în punctul în care mi-am spus: „Am nevoie de o detaşare de tot ce se întâmplă” şi astfel am făcut o escapadă misionară în Africa, în mijlocul deşertului, care m-a ajutat să-mi încarc bateriile, şi să mă întorc cu forţe proaspete.

Cornelius Zirbo – violoncel

Cadmiel Boţac – pian
S. Rachmaninov – Vocaliza pentru violoncel şi pian Op. 34, Nr. 14
Înregistrare realizată la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” – mai 2022
Concept video: Virgil Oprina

PREZENTARE

Sunt bucuros că în prezent, concertele încep să aibă loc din nou în formatul lor obişnuit şi nu rămâne decât să credem că în viitor vor veni timpuri mai bune.

Cornelius Zirbo se prezintă

Înregistrare realizată în mai 2022

SCURTĂ BIOGRAFIE

Cornelius Zirbo

Violoncelist

(n. 1998, Cluj)

La vârsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior transferându-se la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, unde a studiat cu profesorul Octavian Lup, iar în prezent, urmează studiile de licență ale Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu.

S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Până în prezent, a beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională precum: Gautier Capuçon, Frans Helmerson, Miklós Perényi, Wolfgang Emanuel Schmidt, Götz Teutsch, Maximillian Hornung, Romain Garioud, Alexander Buzlov, László Fenyő, Jan-Erik Gustafsson, Wendy Warner, etc.

Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes, în vara anului 2017. De asemenea, a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 și 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia.

Este laureat al multor concursuri: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin, Concursul Internațional „Young Virtuosos” din Sofia, Concursul Internațional de Violoncel „Antonio Janigro” din Croația, Concursul Internațional de Violoncel „ProArt” din Ucraina, Concursul Internațional „Concertino Praga” din Cehia.

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte si recitaluri în România și în străinătate, în prestigioase săli de concert, precum: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elveția), Concert Hall of National Library (Beijing) și Ateneul Român (București). Cornelius și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivaluri de muzică: Verbier (Elveția), George Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

A concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Națională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Națională „Junior”. A apărut în diverse formații camerale alături de artiști consacrați: Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny, etc.

GALERIE DE IMAGINI