Simona Dabija

Coregrafă și dansatoare

PERFORMANCE

Criza pandemică m-a surprins într-un moment foarte activ. Aveam multe spectacole, care s-au oprit brusc. Nu am înțeles exact ce urmează și cum trebuie să ne comportăm în acel moment. Prima reacție a fost să mă agăț de tot felul de activități prin casă și să încerc să-mi mențin viu fiorul artistic.

Simona Dabija – performance

MS. SPINE, coregrafia şi interpretarea – Simona Dabija, muzica de Vlaicu Golcea
Înregistrare realizată la CREART / Teatrelli – noiembrie 2021
Concept video: Virgil Oprina

PREZENTARE

Domeniul artistic a migrat în pandemie către mediul online, unde încă se menține. Eu nu pot să zic că rezonez cu asta. Simt că mă rătăcesc complet în mediul virtual și că orice spectacol care este filmat doar ca să fie expus online, deși el a fost gândit ca să fie prezentat pe scenă, își pierde complet valoarea.

Simona Dabija se prezintă

Înregistrare realizată în noiembrie 2021

SCURTĂ BIOGRAFIE

Simona Dabija

Coregrafă și dansatoare

(n. 1994, Focșani)

A obținut licența si masterul în coregrafie la Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie din București. Este co-fondator al Asociației Delazero, o organizație care își propune o direcție artistică bazată pe proiecte ce au ca temă, prezentul social și modalitățile individuale de raportare la acesta sau legătura dintre corp și percepție.

Lucrează cu Simona Deaconescu din 2015, fiind una dintre principalele dansatoare ale colectivului Tangaj Dance, performând in spectacolele ”Daughters”, ”Birdville”, ”Counterbody”, ”Aftertaste”, în instalația durațională performativă ”Retro Walk Decades to the Sun”, precum și în filmul de dans ”Sonder.” Colaborează în calitate de interpret cu Linotip – Centru Independent Coregrafic în spectacolele ”Basma Curată”, ”2 femei” și ”Stabat Mater”, cu Teatrul Odeon în spectacolul ”Kafka” și cu Teatrelli în spectacolul „Urban GIF”, coregrafiat de Florin Fieroiu.

În 2020, i-a fost acordat Premiul pentru contribuția adusă dansului contemporan, de către Centrul Național al Dansului București. Ultimele proiecte la care a lucrat au fost spectacolul de dans contemporan “LUX” și scurtmetrajul de film de dans „OPIA”, selectat și premiat în festivaluri printre care KnowBOX – Audience Award, FrameRush, BIDFF, Moving Images Videodance Festival, FROSTBITE International Indie Fest. În prezent, lucrează ca performer, la o nouă instalație performativă durațională – “Isolation in a Series of Liminal States”, proiect inițiat de echipa de artiști /SAC @ Malmaison în colaborare cu Tangaj Dance.

Simona Dabija declară că îi place să lucreze cu variații de viteză și să folosească articulațiile atipic, în raport cu suprafețele pe care le întâlnește, deoarece, metodele prin care mișcarea se poate deconstrui, prin izolarea extremităților corpului și a coloanei vertebrale, dau naștere unei corporalități puternice și unui dans plin de volum.”

GALERIE DE IMAGINI