Ilinca Straton

Scenarist și critic de film

PERFORMANCE

Pot spune că studiile universitare au contribuit la formarea mea teoretică. Pentru partea practică, am urmat un drum autodidact, lung, anevoios, pe care îl continui.

Ilinca Straton – showreel

Scurte fragmente din filmele la care a lucrat scenarista Ilinca Straton
Showreel realizat în 2022
Concept video: Ilinca Straton

PREZENTARE

Cred că e foarte greu să stabilești cu precizie planuri de viitor, într-un context şi o industrie în care lucrurile se schimbă foarte repede şi în care există foarte multe incertitudini.

Ilinca Straton se prezintă

Înregistrare realizată în 2022

SCURTĂ BIOGRAFIE

Ilinca Straton

Scenarist și critic de film

(n. 1995, Cluj-Napoca)

Ilinca Straton a absolvit Facultatea de Teatru și Film, secția Comunicare audiovizuală și masteratul de Arte Performative și Film, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din timpul studenției scrie scenarii pentru scurtmetrajele de facultate, în paralel cu analize filmologice de specialitate (eseuri, recenzii, cronici). A fost scenarist și regizor pentru filmul de licență „COASTA”, un scurtmetraj realizat în congruență cu lucrarea de licență – „cum privește cinema-ul moartea”, o analiză concentrată pe cineaștii Noului Val Românesc. În cadrul lucrării de dizertație se concentrează pe o zonă mai puțin explorată personal până atunci, și anume cinema-ul iranian post-revoluționar: de la Abbas Kiarostami la Jafar Panahi. Tot în acest timp, a dezvoltat o expoziție fotografică ce marchează relația dintre film și fotografie (reinterpretarea și recontextualizarea unor secvențe de film emblematice), urmată de un vernisaj public.

Activează în industria cinematografică de 7 ani cu focus în diferite departamente, atât în zona de asistență de regie (două lungmetraje, scurtmetraje, un serial TV și un episod pilot), cât și în departamentul de producție – coordonator de producție și asistent de producție (în cadrul altor două lungmetraje și al unor spoturi și campanii publicitare). A făcut parte din organizarea unui bootcamp de film numit „Transylvanian Moviepreneurs” și, de asemenea, a activat în cadrul TIFF în departamentul Industry, pe poziția Industry Guest Coordinator. Lucrează ca scenarist la două lungmetraje în dezvoltare și are mai multe articole publicate în „Dilema Veche” despre autori de film.

GALERIE DE IMAGINI