Valentin Șerban

Violonist

PERFORMANCE

Fiecare zi de studiu are o viziune pe termen lung. Faci ceva azi ca să fie mai bine mâine sau săptămâna viitoare sau peste șase luni sau peste doi ani.

Valentin Șerban – vioară

Johann Sebastian Bach – Chaconne din Partita BWV 1004
Înregistrare din Sala „George Enescu” – Universitatea Națională de Muzică din București
Concept video: Virgil Oprina

PREZENTARE

Dacă mi-am dat seama de un lucru în toți anii ăștia în care am încercat să fac cât mai multe, să fac muzică de cameră, să cânt în orchestră, să cânt solo, un lucru mi-a devenit clar: publicul face parte din actul artistic. Marea tragedie este că acum suntem incompleți, practic înjumătățiți și eu sper să revenim cât mai curând la normal.

Valentin Șerban se prezintă

Înregistrare realizată în ianuarie 2021

CONCURSUL INTERNAȚIONAL „GEORGE ENESCU” 2021

Valentin Şerban a câştigat marele premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional “George Enescu”, după o finală în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai 2021, la Ateneul Român, ridicând publicul în picioare.

(link către adevarul.ro)

SCURTĂ BIOGRAFIE

Valentin Șerban

Violonist

(n. 1990, Brașov)

A început studiul viorii la vârsta de 7 ani, la Liceul de Muzică “Tudor  Ciortea“ din orașul natal, Brașov. A studiat cu Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Ștefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski (SUA), Ilarion Ionescu-Galați. După ce a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, a urmat cursurile de Master la Kunstuniversität în Graz, Austria unde a studiat sub atenta îndrumare a violonistei Silvia Marcovici. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu renumiți violoniști precum Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy.

Pasionat de muzica de cameră, a sustinut concerte în prestigioase săli din Europa alături de Alina Pogotskina, Andrei Ioniță, Erik Schumann, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Julia Hamos, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Miki Aoki, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu. A fost invitat să participe la festivaluri precum Festivalul Krzyzowa Music of Europe din Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Sonoro (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

În anul 2012, a înregistrat pentru Electrecord, alături de pianista Liliana Iacobescu, integrala sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms. În anul 2018, Festivalul Krzyzowa Music of Europe din Polonia a lansat CD-ul cu înregistrarea live a trio-ului în Sol minor op. 15 de Smetana, interpretat de Valentin Șerban alături de violoncelistul Claudio Bohorquez (Germania) și pianista Julia Hamos (SUA).

A susținut un număr impresionant de concerte și recitaluri în Romania dar și în Franța, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia și Ucraina astfel încât repertoriul său cuprinde lucrări diversificate stilistic, atât camerale (Bach, Telemann, Locatelli, Tartini, Haendel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Dvorak, Shostakovich, Smetana, Faure, Bruch, Debussy, Ceaikovski, Franck, Enescu, Prokofiev, Ravel) cât și lucrări din repertoriul de virtuozitate (Paganini, Wieniawski, Sarasate, Ceaikovski, Ravel, Saint-Saens, Ysaye, Waxman, etc). De asemenea, marile concerte pentru vioară și orchestră ocupă un loc important în repertoriul său, Valentin Șerban bucurându-se de succes cu multe dintre acestea pe scenele filarmonicilor din țară și străinatate

Din anul 2012 este membru al Orchestrei Române de Tineret. Din poziția de concertmaestru al orchestrei a susținut concerte în contexte importante precum ediția din 2017 a Festivalului Internațional George Enescu, In sala Resit Rey din Istanbul (2017), Turneul Balcanic (2019).  În prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris, alături de care concertează frecvent în Paris (sala Pierre Boulez a Filarmonicii), Dijon (Opera), Le Havre (sala Le Volcan), Anvers (sala Regina Elisabeta), Bilbao (Festivalul Musika-Musica) etc.

GALERIE DE IMAGINI