Cadmiel Boțac

Pianist

PERFORMANCE

Pianul a fost tot timpul pentru mine o pasiune, un mod de a mă exprima, un mod de a transmite publicului ceea ce simt.

Cadmiel Boţac – pian

F. Chopin – Fantezia-Impromptu în do diez minor, Op. post. 66
Înregistrare realizată la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” – mai 2022
Concept video: Virgil Oprina

PREZENTARE

În perioada pandemiei mi-am dat seama că suntem foarte fragili şi acum, când lucrurile încep să revină la normal, vreau să fac ceea ce iubesc, muzica, cu şi mai multă dăruire, cu şi mai multă pasiune.

Cadmiel Boțac se prezintă

Înregistrare realizată în mai 2022

SCURTĂ BIOGRAFIE

Cadmiel Boțac

Pianist

(n. 1997, Sighetu Marmației)

Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul “Young Virtuoso” (Zagreb) şi Premiul I la Concursul “Dinu Lipatti” (Bucureşti). La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” , Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu, Concursul Internațional “Carl Filtsch” și Concursul Internațional “Transylvanian Piano Competition”. În februarie 2020, Cadmiel a obținut bursa Fundației Europene Yamaha. A fost de-a lungul anilor bursier al “Fundației pentru Comunitate”, și al “Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazakhstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în România, cu Orchestrele Radio din Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria. În Noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, la editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. Discul conține lucrări pentru pian solo din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin și George Enescu. În prezent, Cadmiel este masterand al Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

GALERIE DE IMAGINI